Vaskršnji ili Časni post

15.03.2021

Za pravoslavne vernike, danas počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava na praznik Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrs, koji se ove godine proslavlja 2.maja 2021. godine.

Naš najmiliji član porodice, a u isto vreme i najveći oslonca iste, baka Ruža, je oduvek govorila sa puno ljubavi i spokoja o postu. I do dana današnjeg je ostalo tako.

Mene su moji roditelji, ali ponajviše baka, učili da je post sastavni deo života, i da mu se treba radovati. To je pre svega oplemenjivanje i čišćenje naših duša i svih zlih misli. Oduvek sam i svoju decu učila tako, i nisam nikada insistirala na telesnom postu, koliko na duhovnom. Ne vredi Vam deco moja, ako niste uneli ni kap mleka, a imali ste loše misli. Zato za vreme posta uvek govorim koliko je bitnije uzdizati se u veri, sa svakodnevnim molitvama, i da taj period za nas predstavi izraz čiste ljubavi, blagostanja i spokoja.

Ne zaboravite da udelite milostinju onima kojima je potrebna, da uputite toplu reč svojim najmilijima, da lako oprostite i što pre postignete mir u svojoj duši. E to je, deco moja, svrha posta.“

Ono što nam etnolozi govore da je uspostavljanje potpune telesne i duhovne ravnoteže sa sobom i sopstvenim okruženjem jeste i osnovni cilj i korist za one koji se posta pridržavaju. To je pre svega lična odlika, dokaz sopstvene vere i snage, a onaj kome svoje molitve i nade upućujemo, to zna.

Zato, dragi naši, uživajte u postu sa svojim najmilijima. 

Zavirite u našu online piteriju

Poručite odmah