Vaskršnje jutro

03.05.2021

Proleće, mnogima od nas omiljeno godišnje doba, daje nam tako mnogo razloga za sreću, a jedan od njih je svakako i najradosniji hriščanski praznik Vaskrs.

To je praznik mira, ljubavi, blagostanja, dan kada se zaboravljaju sve ružne misli i dela, i kada pružamo ruku pomirenja jedni drugima. Vaskrs se tradicionalno proslavlja u krugu porodice, sa našim najmilijima, za svečanom trpezom. Običaji proslavljanja Vaskrsa razlikuju se od mesta do mesta, ali jedan od najdražih običaja koji je zajednički svima je tradicionalno vaskršnje „bojenje jaja“ kojem se deca najviše raduju.

Ovom prilikom obratili smo se za pomoć baka Ruži kako bismo iz prve ruke saznali kako se nekada slavio Vaskrs i da li postoje neke razlike u odnosu na savremeno doba. Ona nam je sa zadovoljstvom ispričala kako se seća farbanja i ukrašavanja jaja u čuvenoj lukovini i tvrdi da su to najlepše obojena jaja, iako su nam danas dostupne razne dekoracije, moderni ukrasi i boje. Zatim sa osmehom na licu priseća se kako je na vasrkšnje jutro još kao mala odlazila na liturgiju gde se zajedno sa drugom decom takmičila u tradicionalnom „tucanju jaja“, a pravilo je bilo da onaj čije se jaje razbije gubi i predaje jaje pobedniku. Potom su odlazili kući radosni i ispunjenog srca gde ih je čekala bogata vaskršnja trepeza u krugu najmilijih.

„Za Vaskrs je sve bilo nekako posebno, hrana je bila ukusnija, mi smo bili srećniji i sve je imalo nekakvu posebnu draž.“

Danas iako su se neki od običaja izgubili, a neki izmenili kako to vremenom biva, onaj najvažniji je ostao, a to je da se Vaskrs slavi u krugu porodice. Zato želimo da predstojeće praznične dane provedete u zdravlju, duhovnom miru i blagostanju sa svojim najdražima uživajući u čarima vaskršnje atmofere.

Hristos Vaskrse!

Zavirite u našu online piteriju

Poručite odmah