Pita kroz vreme

05.11.2021

Bile slatke ili slane, sa mesom ili povrćem, burek ili gibanica moramo priznati da svi naprosto obožavamo pite. Miris tek ispečene pite, porodica okupljena oko trpeze, najlepši zajednički trenuci su sve ono što obeležava nedeljni ručak gotovo svake naše porodice. A da li ste se nekada zapitali kako je nastala ova mnogima od nas omiljena poslastica? Reč pita vodi poreklo iz gotskog jezika (bita-zalogaj) ili germanskog (biton- malo parče). Prvi zabeležen recept za pitu je recept za pitu sa piletinom i potiče iz Mesopotamije, a  nastao je 2000 g p.n.e.

U srednjem veku kora pite služila je kao posuda za pečenje, nošenje i skladištenje, jer je hrana čuvana u ovakvim „posudama“ dugo zadržavala svežinu.  Prve pite su se pravile uglavnom od goveđeg, jagnjećeg, mesa divlje patke i goluba, začinjene biberom, ribizlama i urmama.  Takođe u srednjem veku pite su se kao omiljena poslastica uveliko prodavale na ulicama i trgovima jer većina domaćinstava nije posedovala rernu.

 Slatke pite su nastale tek u 17 veku, a prva slatka pita je bila pita sa bundevom. Interesantna je činjenica da je Oliver Kromvel u Engleskoj u 17. veku zabranio pravljenje i posluživanje pite jer je pita bila povezana sa preteranim zadovoljstvom, a  ova zabrana je bila na snazi punih 16 godina.

Na balkanskim trpezama pita je često viđen specijalitet, a širom Balkana prave se razne vrste i tipovi pita tako npr. burek vezujemo za bosansku kuhinju, banica je specijalitet bugarske i pirotskog kraja, gibanica i gužvara specijaliteti Šumadije...

Burek je na Balkan došao u 14. veku i ubrzo je postao omiljeni specijalitet mnogih balkanskih naroda. Prva buregdžinica u Srbiji otvorena je u Novom Pazaru 1489 godine.  U Bosni je burek „samo sa mesom“ zato što postoji teorija da je originalni burek sa mesom pravljen od goveđeg želuca odnosno buraga i da je zato nazvan burek, te da se zbog toga podrazumeva da je s mesom.

Još jedna zanimljivost vezana za pite a  koja je ušla i u Ginisovu knjigu jeste da je najveću pitu sa mesom tešku  10.540,00kg napravilo  17 studenata sa koledža Stratford u Vorvikširu, Velika Britnija 1998. godine.

Dakle, zaključili smo da su i naši davni preci imali dobar ukus kada je hrana u pitanju, kao i to da dobri recepti odolevaju zubu vremena, pa isto tako i mi danas možemo da uživamo u najukusnijim poslasticama. Složićemo se da svi volimo miris tek ispečene pite bilo da je jedemo na porodičnom ručku, ujutro kada se vraćamo iz izlaska, u toku radnog dana ili kada proslavljamo nase najvažnije trenutke. Piterija Ključ u svom asortimanu ima preko 40 različitih ukusa pita, pišite nam koji je vaš omiljeni! 

Zavirite u našu online piteriju

Poručite odmah