Dolazi slava, sveti Nikola

23.12.2020

Jedan od najlepših dana u toku svake godine je upravo i krsna slava, kojoj se uvek radujemo sa posebnom radošću u srcu. Trenutak kada smo svi za trpezom, sa porodicom ali i prijateljima, je uvek jedan čist trenutak sreće. Sada je to malo drugačije... Ovogodišnji izazovi su nas mnogim stvarima naučili, i izmedju ostalog dali priliku da više vremena provodimo sa našom porodicom. Stara vremena su, čini nam se, bila mnogo jednostavnija, a o tome da li ovogodišnji praznici liče na one od davnina, priča nam baka Ruža.


„Dan slave, rano ujutru, ustajem bez sata i to je vreme kada spremam kolač za crkvu. Ove godine su na stolu kolač, sveća i žito, a moje ćeri i unuci su oko njega. Porodica na okupu, hvala dragom Bogu. Prvi put proslavljamo slavu kao nekada.


Vratih se za trenutak u prošlost, kada smo slavili slavu sa roditeljima, u periodu odmah nakon rata. Bilo je prisutno veliko siromaštvo, majka je stavljala na sto kukuruznu proju i kiseli kupus, kao glavno jelo.

Otac je uvek čitao molitvu, a nakon toga velika slavska čaša rakije je išla od jednog do drugog, gde su se prinosile molitve i zahvalnost Bogu. Molili smo se za zdravlje i srecu ukućana, stoke i za blagorodnost žitnih polja.

Iako smo često kao deca bili gladni, sve se prinosilo danu kada bi se od svetog Nikole, zaštitnika naše kuće molilo za zdravlje, alii za sreću. Naša trpeza je tog dana uvek bila puna djakonija, iako smo mi kao deca neretko čekali svoj red, da prvo stariji završe ručak. Nikada neću zaboraviti mleko koje popijemo nakon svega krišom... Ma prava poslastica.

Vrati me iz sećanja pitanje moje kćerke: „Da li smo trebali još jednu vrstu kolača da pripremimo, da neće biti malo? “. A ja se setih pesme oko stola uz gusle moga oca, kolačića poput vanilica, ali naravno bez džema.

Slava je bila najlepši dan u životu svih nas. Dan zajednice, porodice, blagostanja, empatije prema svima, dan zahvalnosti i dan kada se osecamo sigurno u veri koju duboko nosimo u sebi.


Nadam se da će me ova današnja, barem za trenutak podsetiti na onu čistu i iskrenu emociju koje su te slave nosile.“

Zavirite u našu online piteriju

Poručite odmah